środa, 15 stycznia 2020

PRZEPISY SZPONDER-ROSÓŁ WOŁOWY

Proponujemy dzisiaj dwa przepisy na potrawy ze szpondru wołowego. 
Tradycyjny i aromatyczny rosół na pewno docenią wszyscy smakosze tej zupy, 
a pieczony w całości szponder rewelacyjnie sprawdzi się na główne danie obiadowe.

Rosół wołowy



Składniki

  • ok 3 litry wody,
  • 1,8 kg szpondru,
  • liśc laurowy,
  • ziele angielskie
  • 2 marchewki,, 
  • cebula lub kawałek pory
  • pól selera, 
  • 1 pietruszka


Przygotowanie

  1.   Do gotującej się wody,wsadzamy umyte mięso,liśc laurowy,ziele angielskie i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 30 min,od czasu do czasu ściągając "szumowiny".Cebule kroimy w krążki, przysmażamy na suchej patelni ,wrzucamy pokrojone w słupki jarzyny. Gotujemu na bardzo małym ogniu następne 30 min. Przyprawiamy według uznania
  2. Podawać z makaronem nitki,lub lanymi kluskami.Najlepiej smakuje posypany zieloną pietruszka.
  3. Jeśli rosół chcemy zamrozić,należy go ostudzić,przelać przez sito a wywar wlać do woreczków od kostek do lodów.
SMACZNEGO...  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz