PRZEPISY SZPONDER-ROSÓŁ WOŁOWY
Proponujemy dzisiaj dwa przepisy na potrawy ze szpondru wołowego.
Tradycyjny i aromatyczny rosół na pewno docenią wszyscy smakosze tej zupy,
a pieczony w całości szponder rewelacyjnie sprawdzi się na główne danie obiadowe.
Rosół wołowy
Składniki
- ok 3 litry wody,
- 1,8 kg szpondru,
- liśc laurowy,
- ziele angielskie
- 2 marchewki,,
- cebula lub kawałek pory
- pól selera,
- 1 pietruszka
Przygotowanie
- Do gotującej się wody,wsadzamy umyte mięso,liśc laurowy,ziele angielskie i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 30 min,od czasu do czasu ściągając "szumowiny".Cebule kroimy w krążki, przysmażamy na suchej patelni ,wrzucamy pokrojone w słupki jarzyny. Gotujemu na bardzo małym ogniu następne 30 min. Przyprawiamy według uznania
- Podawać z makaronem nitki,lub lanymi kluskami.Najlepiej smakuje posypany zieloną pietruszka.
- Jeśli rosół chcemy zamrozić,należy go ostudzić,przelać przez sito a wywar wlać do woreczków od kostek do lodów.
SMACZNEGO... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz