SZPONDER WOŁOWY PIECZONY ZE ŚLIWKĄ WĘGIERKĄ
Składniki dla 4 osób:
- ok. 1,5 kg szponder
- 2 szklanki mrożonych wypestkowanych węgierek
- 2 średnie cebule
- garstka suszonych moreli
- 1-2 łyżki klarowanego masła
- sól, pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin, następnie obsmażyć na klarowanym maśle i zapakować do brytfanny.
Obłożyć śliwkami, morelami i cebulą pokrojoną w piórka i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 2 godziny.
Na ostatnie pół godziny brytfannę otworzyć i pozwolić mięsu się przyrumienić.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i domową surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz