piątek, 24 stycznia 2020

SZPONDER WOŁOWY PIECZONY ZE ŚLIWKĄ WĘGIERKĄ


SZPONDER WOŁOWY PIECZONY ZE ŚLIWKĄ WĘGIERKĄ









Składniki dla 4 osób:

  • ok. 1,5 kg szponder
  • 2 szklanki mrożonych wypestkowanych węgierek
  • 2 średnie cebule
  • garstka suszonych moreli
  • 1-2 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz do smaku


Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin, następnie obsmażyć na klarowanym maśle i zapakować do brytfanny. 
Obłożyć śliwkami, morelami i cebulą pokrojoną w piórka i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 2 godziny. 

Na ostatnie pół godziny brytfannę otworzyć i pozwolić mięsu się przyrumienić.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i domową surówką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz