środa, 15 stycznia 2020

SZPONDER WOŁOWY

Szponder wołowy - jak zrobić z niego 

pyszne dania?


     Szponder wołowy to inaczej wołowe żebra. Mięso ze szpondra zawiera sporo tłuszczu i włókien. Polecane jest przede wszystkim do przygotowywania rosołu i wywarów, ale może być też głównym składnikiem dania – można je grillować, piec, smażyć i dusić.
     W wielu sklepach można dostać żeberka podzielone na etapie produkcji. 
Warto sprawdzić, czy w naszych sklepach mięsnych nie można dostać szpondra w kawałku – aby podzielić go według własnych upodobań. Najlepiej wybrać szponder wołowy, który waży co najmniej 2 kg i jest świeży. Taki powinien mieć ciemnoczerwoną barwę, być lekko wilgotny, a w smaku delikatnie słodkawy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz