wtorek, 4 lutego 2020

GALARETA Z NÓŻEK WIEPRZOWYCH

Składniki


  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • pół łyżeczki ziela angielskiego










Przygotowanie 
  • Oczyszczone  nóżki wieprzowe włożyć do garnka. Dodać golonki. Zalać wodą, dodać włoszczyznę z cebulą i przyprawami: liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim.
  • Gotować 3 godziny.
  • Odstawić, wystudzić, przecedzić. Wywar przyprawić drobno posiekanym czosnkiem oraz solą, zagotować. 
  • Mięso obrać z kości i drobno pokroić. Marchewkę pokroić w  kostkę. Zielony groszek odcedzić.
  • W salaterce lub małych pojemniczkach ułożyć na dnie mięso, potem groszek, a następnie marchewkę, wlać wywar. Pozostawić do ostygnięcia. 
  • Przed podaniem wyjąć z naczynia lub naczynek i ułożyć na półmisku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz