wtorek, 4 lutego 2020

KRUPNIK NA KOŚCIACH SCHABOWYCH


KRUPNIK NA KOŚCIACH SCHABOWYCH






Składniki:

- kości wieprzowe od schabu 0,7 kg lub mogą być również żeberka
- kasza jęczmienna - drobna ok 0,25 kg
- 0,5 kg ziemniaków, marchewka, pietruszka, seler, główka cebuli, ząbek czosnku, liść laurowy ,
sól, pieprz, zielona pietruszka






  • 1. Kości wieprzowe wstawiamy do garnka, zalewamy wodą aby przykryła całość. Całość należy zagotować. Odlać powstałe "szumy". Ponownie uzupełnić wodą.

    Dodać sól 1-2 łyżki, główkę cebuli, ząbek czosnku i gotować ok. 45 minut aż mięso na kościach będzie miękkie.

    Kaszę należy wcześniej opłukać w zimnej wodzie 2-3 razy i pozostawić w wodzie. Ziemniaki pokroić w kostkę, zetrzeć marchew i pietruszkę.
  • 2. Następnie wyciągnąć mięso, dodać kaszę. Gotować ok 15 minut.

    Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę.
    Dodać przyprawy sól, pieprz, liść laurowy.

    Mięso z kości lub żeberek można obrać od kości i dodać do zupy.

    Całość gotować jeszcze ok 20 min.

    Na końcu dodać zieloną pietruszkę i doprawić do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz