ŁOPATKA BEZ KOŚCI PIECZONA W PIEKARNIKU
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
5 dużych cebul
7 ząbków czosnku
Marynata:
1/4 szklanki keczupu
2 łyżki musztardy
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Łopatkę kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plastry.
Mięso umieszczamy w misce, zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przekładamy je cebulą i czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykrywamy lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2h. Na ostatnie 30 minut ściągamy pokrywkę lub przecinamy folię.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz